Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
10 Mins
Total Time:
15 Mins
Makaron ze szparagami zrobimy szybko – wybierając zielone, których nie trzeba obierać. Kilka prostych składników, minimum wysiłku, a maksimum efektu 🥇 Naprawdę warto to danie powtarzać, nawet po zakończeniu sezonu na szparagi – wtedy zastępuję je kalarepką, jak w RISOTTO ZE SZPARAGAMI 🎯🥇 Ale skoro jeszcze mamy w sklepach świeże szparagi – korzystamy!
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki. Pozostałe części kroimy na 3 kawałki. Podsmażamy na oliwie żeby zmiękły. Lekko solimy, zdejmujemy z patelni.
- Ziarna słonecznika podprażamy na tej samej patelni lub na suchej – do uzyskania lekkiego zapachu (uwaga! łatwo przypalić i będzie do wyrzucenia 😊)
- Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu lub tak, jak lubimy. Dodajemy pesto, szparagi, doprawiamy do smaku. Na talerzach posypujemy słonecznikiem. I gotowe!