Makowiec japoński, czyli z jabłkami, jest niezwykle smacznym, wilgotnym ciastem. W dodatku można je zrobić w najprostszy sposób na świecie, bo z gotowej masy makowej z puszki – i wcale nie będzie ustępował wersji żmudnie przygotowywanej z maku suchego, moczonego, gotowanego, mielonego… Wierzcie mi, czasem warto korzystać z dobrodziejstwa zasobności sklepowych półek, szczególnie że czytając etykiety można znaleźć wersje produktów z całkiem dobrym składem, a nawet raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na małą porcję czegoś wątpliwego (jak syrop wiadomo jaki …), jeśli przygotowanie ciasta zajmie nam 10 minut zamiast kilku godzin 💪 Ja korzystam z Bakalland, bo jak na razie lepszego składu nie znalazłam, ale może ktoś mi coś poleci ❓❓
Oczywiści można przygotować masę makową samemu, odpowiednio wcześniej, żeby do masy jajecznej dodawać ją już zimną 🙂
Ingredients
Instructions
- Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach (można razem ze skórką), dodajemy do masy makowej i dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy z solą do uzyskania grubej piany, następnie ubijamy na najwyższych obrotach dalej, dodając po 1 łyżce cukier – ubijamy na sztywno. Ubijając dalej dodajemy po 1 żółtku i całość ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy mąkę migdałową i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
- 2-3 łyżki masy jajecznej dodajemy do masy makowo-jabłkowej i mieszając rozluźniamy ją, po czym dodajemy całość i delikatnie, od spodu do góry, dokładnie mieszamy.
- Wylewamy do tortownicy (ok. 22-23 cm) lub formy wysmarowanej masłem / olejem i wysypanej dodatkową mąką migdałową lub bułką tartą. Posypujemy grubo płatkami migdałów.
- Pieczemy ok. 60 minut – im grubsza warstwa, tym dłużej) w temperaturze 180° (wierzch powinien być sprężysty). Uchylamy drzwiczki piekarnika, po 20 minutach możemy wyjąć i ostudzić (lub zostawić do ostudzenia w piekarniku. I gotowe!