MARCHEWKA pieczona z tymiankiem

396 Views
marchewki pieczone z tymiankiem i miodem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 40 Mins

Marchewka pieczona z odrobiną miodu i tymiankiem to wspaniały dodatek do obiadu. Marchewki w trakcie pieczenia pięknie i pysznie się karmelizują, co podbija ich słodycz. Tymianek nadaje pięknego aromatu, nawet jeśli mamy do dyspozycji tylko suszony. Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw, tymczasem jest niedoceniana i zwykle stanowi jedynie niewielki dodatek do zupy, gulaszu czy sałatki. Tymczasem może być świetnym osobnym daniem 🎯

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/1 Instructions
  • Obrane marchewki wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy oliwą, miodem, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Obkładamy tymiankiem porwanym na części. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez ok. 30-40 minut (w zależności od ich grubości), aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. I gotowe!