Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
25 Mins
Total Time:
40 Mins
Mielone z grilla to sposób na efektowne podanie mięsa mielonego upieczonego na grillu – bo cóż by innego 😊 Równie dobrze można je upiec w piekarniku. Równie dobrze mogą nie być na patyczku – przy pieczeniu na grillu ułatwia on odwracanie, ale w ogóle nie jest konieczny 😁 wystarczy zrobić krótsze kiełbaski z mięsa, a spokojnie obrócimy je bez patyczków 😉 Ale efekt wow jest, a i zajadanie mięsa prosto z patyczka to zawsze jakaś odmiana 🎯
Do mielonego z grilla pasuje każda sałata, każde pieczywo, każdy SOS. Genialne w swojej prostocie 🥇
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie.
- Ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru płynu.
- Cebulę kroimy drobno, czosnek również (lub ścieramy na tarce). Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy (powinno być lekko za mocno przyprawione). Wyrabiamy widelcem lub ręką kilka minut – aż masa będzie kleista i utworzy kulę.
- Z masy mięsnej formujemy na patyczkach cienkie, podłużne kiełbaski. Pieczemy na grillu (lub w piekarniku) ok. 20-30 minut (w zależności od grubości). I gotowe!