Minestrone – nazwa tej zupy brzmi obco, co na pierwszy rzut oka (a raczej ucha) robi z niej danie obce, potencjalnie wykwintne i zapewne skomplikowane w wykonaniu. Nic bardziej mylnego! Owszem, obiecuje wyśmienity smak, ale nie jest trudniej ją wykonać, niż zwykłą swojską zupę jarzynową 😊
Włoska jarzynowa
Samo słowo „minestrone” znaczy po włosku po prostu … zupa ❗ Najpopularniejsza zupa jarzynowa w wielu rejonach Włoch. Pyszna i bogata w witaminy. Co w niej takiego wyjątkowego? Nie ma ścisłego przepisu na minestrone, w związku z tym można ją przyrządzać z tych warzyw, które lubimy, albo z tych, które są akurat dostępne. Za każdym razem będzie miała odrobinę inny smak, ale zawsze będzie aromatyczna i smaczna. Innymi słowy – nic prostszego, żeby stać się mistrzem kuchni we własnym domu 😍
Zupa – kameleon
Minestrone jest gęsta od warzyw, a ich dobór jest w zasadzie dowolny i zmienia się w zależności od pory roku. Zupa ta najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw. Jest wtedy także najzdrowsza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby gotować ją w ziemie, na bazie białej kapusty, przecieru pomidorowego, jarzyn i zielonego selera, dostępnych w sklepach o tej porze roku. W zasadzie produkcja żywności jest na takim poziomie, że świeżą paprykę czy cukinię, pomidory i szpinak mamy cały rok. Jednak najbardziej wartościowe warzywa to te, które wyrosły w naszym własnym ogródku lub u zaprzyjaźnionego „gospodarza”, we właściwych sobie terminach, które pokazują TABELE SEZONOWOŚCI warzyw i owoców.
Smaczna baza
Mam swój bazowy skład minestrone – to ten poniżej. Sama baza smakuje bardzo dobrze. Można tez dodać do niej inne warzywa i za każdym razem będzie pyszna: cukinię, brokuły, zieloną fasolkę, seler naciowy, pory, szpinak, świeże pomidory, a jako sycące uzupełnienie ziemniaki, fasolkę (białą, czerwoną, może być z puszki) lub ciecierzycę (również z puszki lub świeżą, namoczoną wcześniej), w ostateczności makaron czy ryż. Dlatego ta zupa pojawi się przynajmniej w kilku wersjach na tym blogu 😊 Dla fanów parmezanu – można posypać zupę, tak ❗ Charakter zupy można zmieniać również ziołami, dodanymi do zupy.
Najprościej jak się da
Nie bardzo rozumiem sens dodawania do zupy składającej się z warzyw… wywaru warzywnego – a taka pozycja najczęściej pojawia się w przepisach z internetu. Minestrone sama w sobie jest wywarem z jarzyn, które przecież są w jej składzie, w związku z tym pomijam tą dodatkową i całkiem niepotrzebną pracę 😉
Ingredients
Instructions
- Kapustę kroimy na plastry, następnie w poprzek na paski lub kostkę (najszybszy sposób pokrojenia kapusty). Paprykę kroimy w dużą kostkę, marchewkę i pietruszkę w cieniutkie plasterki, seler podobnie, cebulę w kostkę.
- W szerokim garnku (jak największa powierzchnia smażenia) podgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler, podsmażamy ok. 5 minut.
- Następnie dodajemy paprykę i przecier pomidorowy, smażymy chwilę (aż zacznie wrzeć) i zalewamy gorącą wodą – ok. 3 litry. Dodajemy kapustę, solimy (na początek 2 łyżeczki) dodajemy zioła.
- Gotujemy do miękkości (ok. 20 minut), choć można trochę dłużej – warzywa zaczną się rozpadać, dzięki czemu zupa nabierze zawiesistości. Doprawiamy pieprzem. I gotowe!