MODRO KAPUSTA

510 Views
modro kapusta czerwona kapusta gotowana
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 40 Mins

Modro kapusta to po prostu czerwona kapusta przygotowana na śląski sposób. Z tego powodu znalazła się tutaj w ramach projektu SMAKUJ POLSKĘ, jest bowiem wpisana na Listę Produktów Regionalnych i Tradycyjnych województwa śląskiego.

Modro kapusta to klasyczny dodatek do mięsa, a szczególnie do rolady wołowej czy JASKÓŁCZYCH GNIAZD. Komponuje się świetnie zarówno z ziemniakami z wody, PURE czy PIECZONYMI, jak i z ziemniaczanymi kluskami, jak na przykład KLUSKI ŚLĄSKIE, kopytka czy gnocci.

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą do przykrycia, gotujemy ok. 30 minut.
  • Boczek kroimy w niewielkie kawałki i lekko podsmażamy na suchej patelni. Cebulę kroimy drobno i dodajemy do boczku, podsmażamy kilka minut.
  • Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku. I gotowe!