Category: NA DODATEK, ŚLĄSKIE
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
40 Mins
Modro kapusta to po prostu czerwona kapusta przygotowana na śląski sposób. Z tego powodu znalazła się tutaj w ramach projektu SMAKUJ POLSKĘ, jest bowiem wpisana na Listę Produktów Regionalnych i Tradycyjnych województwa śląskiego.
Modro kapusta to klasyczny dodatek do mięsa, a szczególnie do rolady wołowej czy JASKÓŁCZYCH GNIAZD. Komponuje się świetnie zarówno z ziemniakami z wody, PURE czy PIECZONYMI, jak i z ziemniaczanymi kluskami, jak na przykład KLUSKI ŚLĄSKIE, kopytka czy gnocci.
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą do przykrycia, gotujemy ok. 30 minut.
- Boczek kroimy w niewielkie kawałki i lekko podsmażamy na suchej patelni. Cebulę kroimy drobno i dodajemy do boczku, podsmażamy kilka minut.
- Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku. I gotowe!