Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 30 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
1 Hr
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Bakłażany kroimy w grube plastry, posypujemy solą, odstawiamy. Po 20-30 minutach przepłukujemy (usuwamy gorzki sok), osuszamy. Smażymy na łyżce masła.
- Cebulę siekamy, czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso, smażymy kilka minut, po czym wlewamy wino i smażymy jeszcze krótko do odparowania części płynu. Dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy jeszcze ok. 15 minut.
- Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej „trzepaczką”, żeby nie zrobiły się kluski). Doprawiamy gałką, solą (1 łyżeczka) i pieprzem (0,5 łyżeczki, chyba że lubimy na ostro, wtedy 1 łyżeczka).
- Układamy w naczyniu do zapiekania: plastry bakłażana, mięso, plastry bakłażana, beszamel. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° 30-40 minut. I gotowe!