MUSAKA

354 Views
musaka
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 30 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 1 Hr

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Bakłażany kroimy w grube plastry, posypujemy solą, odstawiamy. Po 20-30 minutach przepłukujemy (usuwamy gorzki sok), osuszamy. Smażymy na łyżce masła.
  • Cebulę siekamy, czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso, smażymy kilka minut, po czym wlewamy wino i smażymy jeszcze krótko do odparowania części płynu. Dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy jeszcze ok. 15 minut.
  • Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej „trzepaczką”, żeby nie zrobiły się kluski). Doprawiamy gałką, solą (1 łyżeczka) i pieprzem (0,5 łyżeczki, chyba że lubimy na ostro, wtedy 1 łyżeczka).
  • Układamy w naczyniu do zapiekania: plastry bakłażana, mięso, plastry bakłażana, beszamel. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° 30-40 minut. I gotowe!