Ogórki małosolne to szybsza wersja ogórków kiszonych. Ale jeszcze szybsza jest opcja wykonania ogórków w kawałkach i „na sucho”, czyli bez zalewy 😊 Zdziwisz się, jak niewiele pracy i starania potrzeba, żeby przygotować tak pyszną przekąskę! W dodatku możesz ją zrobić rano i podać gościom wieczorem, będą zachwyceni 🎯
Tą wersję przygotowania ogórków znalazłam na Youtube u Tomasza „Oddasz Fartucha” i natychmiast wypróbowałam, bo wiedziałam, że to będzie ze wszech miar dobre! Przygotowywanie ogórków małosolnych nieco mnie przerasta, sama nie wiem, dlaczego, ale zgodnie z moim nastawienie – nie chcą mi wyjść takie dobre, jak u innych gospodyń 😉 Tymczasem wersja ekspresowa jest genialna i warta polecania gdzie się da i komu tylko się da – co też czynię często chętnie, tym bardziej że sezon ogórkowy mamy już rozpędzony (na razie kupne, ale już niebawem będą z własnego ogródka) 😁
Ingredients
Instructions
- Ogórki kroimy na kilka części (4-5).
- Czosnek / papryczkę kroimy w cieniutkie plasterki lub drobniej.
- Wkładamy wszystko do woreczka, solimy, zawiązujemy, obracamy woreczkiem bardzo lekko ugniatając zawartość. Odstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, najlepiej na noc. I gotowe!