Category: NA LUNCH, NA OBIAD, NA SŁODKO, NA ŚNIADANIE
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Pancakes to super puszyste i super pyszne placki. Jedyne naleśniki, jakie znają Amerykanie 😉 Często na filmach przygotowywane na śniadanie – tylko kto rano ma czas, żeby robić ciasto, pozwolić mu odetchnąć, a potem smażyć całe tony okrągłych smakołyków❓ Bo przecież 2 sztuki to małe dziecko zje, więc dla rodzinki z nastolatkami trzeba tego nasmażyć kilkanaście 😁 Ewentualnie w niedzielę. Ale ja wolę w sobotę na obiad. Po prostu. Załatwiają ochotę na coś słodkiego i kwestię obiadu – dwa w jednym 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Jogurt mieszamy z soda oczyszczoną i odstawiamy.
- Jajka ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy mąkę, olej i mleko, mieszamy. Wlewamy jogurt z sodą i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na ok. 15 minut.
- Do smażenia najwygodniejsza jest mała patelnia, ale jeśli takiej nie mamy – po prostu wylewamy ciasto na środek dużej patelni (ok. 0,5 szklanki za każdym razem). Smażymy do pojawienia się bąbelków na całej jego powierzchni, odwracamy, dosmażamy drugą stronę. I gotowe!