PANKEJKI KUKURYDZIANE

281 Views
pankejki kukurydziane
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 35 Mins

Pankejki kukurydziane w ogóle nie ustępują swoim pszennym kuzynkom i warto je przygotowywać nawet wtedy, kiedy nie ma przeciwwskazań co do pszenicy w rodzinie 💪 Dla niepewnych polecam zacząć od połączeniu obu rodzajów mąki, a kolejnym razem zmienić proporcje w kierunku większej ilości kukurydzianej 🎯

Pancakes to taki samograj, który nie tylko smakuje z tak wieloma dodatkami, że można je jeść co tydzień i się nie znudzić, ale też podawać go na śniadanie, obiad czy podwieczorek – wszystko zależy od czasu i ochoty 😊 Bo wszyscy lubią czasem zjeść łakocie na obiad, tylko niektórzy się do tego za nic w świecie nie przyznają 😁

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta konsystencji gęstej śmietany (można mikserem, ale bez zbytniego ubijania).
  • Smażymy na lekko rozgrzanym oleju niewielkie cienkie placki (najwygodniej na odpowiednio małej patelni – u mnie 18 cm) do momentu, aż na powierzchni nie utworzą się pęcherze i placek da się odwrócić; oraz krótko z drugiej strony. W czasie pieczenia pankejki nieco podrosną 😊
  • Podajemy z jogurtem, owocami, czy innymi ulubionymi dodatkami. I gotowe!
  • Wersja na Thermomix: Wszystkie składniki wkładamy do misy miksującej, mieszamy 1 min / obr 5. Smażymy. I gotowe 😊