Category: NA LUNCH, NA OBIAD, NA SŁODKO, NA ŚNIADANIE
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
35 Mins
Pankejki kukurydziane w ogóle nie ustępują swoim pszennym kuzynkom i warto je przygotowywać nawet wtedy, kiedy nie ma przeciwwskazań co do pszenicy w rodzinie 💪 Dla niepewnych polecam zacząć od połączeniu obu rodzajów mąki, a kolejnym razem zmienić proporcje w kierunku większej ilości kukurydzianej 🎯
Pancakes to taki samograj, który nie tylko smakuje z tak wieloma dodatkami, że można je jeść co tydzień i się nie znudzić, ale też podawać go na śniadanie, obiad czy podwieczorek – wszystko zależy od czasu i ochoty 😊 Bo wszyscy lubią czasem zjeść łakocie na obiad, tylko niektórzy się do tego za nic w świecie nie przyznają 😁
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta konsystencji gęstej śmietany (można mikserem, ale bez zbytniego ubijania).
- Smażymy na lekko rozgrzanym oleju niewielkie cienkie placki (najwygodniej na odpowiednio małej patelni – u mnie 18 cm) do momentu, aż na powierzchni nie utworzą się pęcherze i placek da się odwrócić; oraz krótko z drugiej strony. W czasie pieczenia pankejki nieco podrosną 😊
- Podajemy z jogurtem, owocami, czy innymi ulubionymi dodatkami. I gotowe!
- Wersja na Thermomix: Wszystkie składniki wkładamy do misy miksującej, mieszamy 1 min / obr 5. Smażymy. I gotowe 😊