PASTA ŚLEDZIOWA

513 Views
pasta śledziowa z jajkiem, ogórkiem kieszonym i zieloną pietruszką
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins

Nie potrafię zidentyfikować, skąd zaczerpnęłam ten przepis na pastę śledziową, ale na pewno z internetu, i było to bardzo wiele lat temu. Długo byłam przekonana, że to wersja śledzi po kaszubsku (zanim zaczęłam przygotowywać śledzie dla mojej rodziny, nie interesowałam się przepisami na nie w ogóle, ze względu na antypatię, jaką do nich czuję 😉 ). Potem zaczęło się OSWAJANIE ŚLEDZI, zdarzało mi się więc szukać nowego pomysłu. Nigdy nie trafiłam jednak na pastę z takim składem…

Czy smak można oswoić?

Tak, ta wersja podana śledzia odpowiada mi najbardziej – być może dlatego, że pozostałe składniki przejmują kontrolę nad smakiem pasty i sam śledź jest lewo wyczuwalny. Najlepiej smakuje na grzankach, czyli kromkach białej bułki, posmarowanych masłem i zapieczonych krótko w piekarniku (lub na patelni) do uzyskania chrupkości. Mogę powiedzieć, że w tej wersji lubię śledzia 😊

Poeksperymentuj 😊

Jeśli po prostu lubisz śledzie, zapraszam do innych przepisów: tradycyjne ŚLEDZIE Z JABŁKAMI W ŚMIETANIE w niestandardowym smaku, ŚLĄSKI SZAŁOT ŚLEDZIOWY z ziemniakami (można jeść od razu i na ciepło) oraz ŚLEDZIE PO KASZUBSKU z suszonymi śliwkami i przecierem pomidorowym 😊

—-

Pomóż mi rozwijać mój blog 😊

Podoba Ci się treść Kliknij serduszko pod tytułem
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz

To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję

Katarzyna

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Śledzie, ogórki, jajka i cebulę pokroić bardzo drobno, połączyć z rozdrobnioną bułką i pietruszką.
  • Doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. I gotowe!