Pasta z makreli to hit, który znalazłam w gazetce o gotowaniu, która na szybcika przeglądałam w sklepie. Wędzona ryba plus jajka z dodatkiem majonezu czy jogurtu to standard, ale zaciekawiła mnie opcja dodania przecieru pomidorowego, który w mojej głowie od razu zmienił się na ajwar – pastę z pomidorów i papryki, o której wiedziałam, że na pewno mam w domu napoczęty słoiczek 😊 Podkręcenie wszystkiego zieloną cebulką i dodanie ogórków kiszonych to już wisienka na torcie 😊
Pasta z makreli jest dosyć uniwersalna – świetnie sprawdza się na kanapkach, tostach, krakersach, i okazuje się, że również na plackach ziemniaczanych 🎯 Jak wyszedł eksperyment? Fantastycznie! Trochę się bałam mojego „nadwornego” krytyka, ale placki z pastą zostały nie tylko pochwalone, ale nawet była dokładka 😊 To samo u pozostałych domowników – sukces pełną gębą 🏆
Ingredients
Instructions
- Mięso z makreli rozdrabniamy. Jajka ugotowane na twardo również (można przez sitko do jarzyn lub widelcem). Cebulki siekamy.
- Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. I gotowe!