Colesław (czytaj: kolesław) to bardzo popularna surówka z białej kapusty z marchewką, z dodatkiem majonezu lub majonezu i jogurtu. Podobno nazwa ta pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla, będącego skrótem od koolsalade, co znaczy – ni mniej, ni więcej – jak surówka z kapusty 😎 Tym razem postanowiłam go nieco urozmaicić pokaźna porcją ogórków kiszonych, a żeby była bardziej miękka i od razu nadawała się do konsumpcji, przygotowałam sałatkę z kapusty pekińskiej. To strzał w dziesiątkę! Cieniutkie poszatkowanie kapusty i starcie warzyw na tarce sprawia, że sałatka ma świetna konsystencję, a smakuje po prostu BOSKO 😍
Ta bardzo prosta i szybka w wykonaniu surówka pasuje niemal do każdego dania mięsnego, do wszelkich kotlecików z kaszy i ryżu, do pieczonych warzyw i ziemniaków. Podobnie jak standardowy colesław spokojnie może być zjadana solo, na przykład na lekką kolację, czy z kawałkiem pieczywa (proponuję BUŁKI Z PATELNI lub CHLEBKI NAAN) jako danie obiadowe 💪
Ingredients
Instructions
- Kapustę szatkujemy – np. wzdłuż na połowę, każdą połówkę na 4 paski, i w poprzek cieniutko.
- Marchewkę i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Łączymy warzywa, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Można jeść od razu, ale kapusta pyszna jest nawet 2 dni później, przetrzymana w lodówce 💪 I gotowe!