Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
1 Hr
Total Time:
1 Hr 15 Mins
Pieczeń rzymska jest bardzo prosta: mieszamy mielone mięso z dodatkami, wrzucamy do formy i zapiekamy. I to cała filozofia. Można dodawać różne rzeczy, ale baza jest naprawdę mało skomplikowana, warto więc przyrządzić ją, żeby kolejnym razem ubogacać i eksperymentować 💪
Pieczeń rzymska doskonale smakuje też na zimno, również w zastępstwie wędliny na kanapce 😊 Na pewno spotkaliście się z takim wyrobem na mięsnych stoiskach. Tylko po co kupować, skoro można przyrządzić samemu, dzięki czemu dokładnie wiemy, co jest w środku? No właśnie – wierzcie mi, warto zrobić pieczeń rzymską z nadmiarem – do wykorzystania na zimno 🥇
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle 4-5 minut.
- Bułkę rozdrabniamy, namaczamy w mleku przez kilka minut (nie wylewamy mleka).
- Łączymy mięso z cebulą, bułką i jajkami, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Wyrabiamy kilka minut (masa może być dosyć rzadka).
- Formę do zapiekania smarujemy masłem, wlewamy mięso, wygładzamy. Przykrywamy (jeśli forma nie ma pokrywki, może być folia aluminiowa). Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°, oraz ok. 20 minut bez przykrycia. I gotowe!