PIECZONE ZIEMNIAKI

672 Views
pieczone ziemniaki
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 40 Mins Total Time: 55 Mins

Pieczone ziemniaki są genialne jako dodatek do większości dań z mięsa pieczonego lub smażonego, ale nie tylko. Pasują też do dań warzywnych, a podane z SOSEM TZATZIKI lub po prostu jogurtem z musztardą wystąpią jako pyszne danie główne. Nawet z dodatkiem maślanki czy kefiru zadowolą najwybredniejszych domowników.

Pieczenie ziemniaków

Przepis na ziemniaki z piekarnika jest banalne prosty. To po prostu ziemniaki, oliwa i sól. Reszta to kwestia wyobraźni 😊 Do pieczonych ziemniaków pasują praktycznie każde zioła, zarówno te „prowansalskie”, jak i orientalne. Dlatego warto za każdym razem użyć trochę innych składników, uzyskując różny smak. Zachęcam do eksperymentowania.

Nie należy wstydzić się używania gotowej mieszanki ziół do pieczenia ziemniaków. Ułatwiają życie, i jeśli gotujesz mniej, nie musisz trzymać dziesięciu czy często więcej różnych paczuszek / słoiczków z ziołami. Na rynku dostępne są takie, które nie zawierają wzmacniaczy smaku. Jeśli mam w domu, czasem używam mieszanki PRYMATU do ziemniaków i frytek, w której skład wchodzi sól, kolendra, czosnek, kminek, papryka słodka, koper, cząber, majeranek, papryka ostra oraz czarny pieprz. Zdarza mi się używać jej również do posypania mięsa do pieczenia, na przykład łopatki czy kurczaka. Smakuje bardzo dobrze 😎

Jak upiec ziemniaki

Ziemniaki kroję zawsze na ósemki. Szybciej się upieką i jest więcej lekko chrupiącej ziemniaczanej skórki Nie trzeba ich też wcześniej obgotowywać, co niepotrzebnie utrudnia ich przygotowanie, a przede wszystkim zajmuje naszą uwagę i czas 😉 Trzeba pamiętać tylko, że na pieczenie potrzebujemy trochę więcej czasu, niż na gotowane. Czas pieczenia zależny jest też od gatunku ziemniaków i ich wielkości. Trzeba to uwzględnić w planowaniu posiłku, szczególnie jeśli przygotowujemy pieczone ziemniaki na obiad jako dodatek do dania głównego.

Ingredients

0/5 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Ziemniaki kroimy na ósemki. Oliwę, sól i ewentualne przyprawy mieszamy w misce i łączymy z marynatą ziemniaki. Dokładnie mieszamy.
  • Wykładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w temperaturze 180 przez ok. 40 minut lub trochę dłużej. Po 20 i 30 minutach mieszamy. I gotowe!