Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
3 Hr 15 Mins
Total Time:
3 Hr 30 Mins
Pieczona wołowina to pyszny sposób na podanie solidnego kawałka wołowiny. Ocet balsamiczny nadaje mu nie tylko koloru, ale przede wszystkim wyśmienitego smaku, bez dodatkowych ziół i przy minimalnym udziale soli. W zasadzie soli można nie używać – aromatyczne, obsmażone i upieczone wolno mięso jest i tak pyszne, a z dodatkiem sosu z pieczenia zaprawionego śmietanką jest po prostu genialne 🥇
Mięso po upieczeniu można kroić i podawać na ciepło – jako danie obiadowe, lub całkiem wystudzić, włożyć na noc do lodówki, i kroić w cieniutkie plastry do pieczywa, czy do coraz popularniejszego teraz bento (lunchboxa) z dodatkiem warzyw. W dodatku to bardzo prosty przepis, naprawdę ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Oliwę mieszamy dokładnie z octem i czosnkiem. W marynacie zanurzamy mięso, obracając kilka razy, żeby z każdej strony dobrze pokryło się marynatą. Odstawiamy na min. 1 godzinę (można w chłodne miejsce czy do lodówki nawet na 3 dni, obracając 2 razy dziennie i wyjmując 2 godziny przed pieczeniem). Można teko osolić i obsypać pieprzem przed pieczeniem.
- Wołowinę obsmażamy na suchej patelni z każdej strony (można przytrzymywać dwoma silikonowymi narzędziami, to bardzo ułatwia – tylko nie zapominajcie o założeniu rękawic ochronnych 😁). Przekładamy do naczynia do pieczenia. Marynatę zlewamy do naczynia, w którym smażyliśmy mięso, i krótko odparowujemy, wylewamy na mięso.
- Pieczemy bez przykrycia w temp. 120° ok. 3 godziny – mięso będzie dobrze wypieczone. Jeśli lubicie bardziej krwiste, trzeba zmniejszyć temperaturę do 100°. Mięso się w tym czasie mocno skurczy.
- Mięso wyjmujemy, zawijamy szczelnie w folię aluminiową na 15 minut. W tym czasie zlewamy sos z pieczenia do małego garnuszka, lekko odparowujemy, dodajemy śmietankę i podajemy do pokrojonego – po odpoczywaniu – mięsa. I gotowe!