PIERNIKOWE LOVE

1041 Views
ciasto na spodzie z piernika, z kremem mascarpone i kajmakiem
Yields: 12 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 50 Mins

Piernikowe ciasto lubią chyba wszyscy, a już połączenie z delikatnym kremem śnieżkowo-serkowym z dodatkiem kajmaku / toffi i gorzkiej czekolady to absolutny hit. Dlatego nazwałam to ciasto Piernikowe Love, w dodatku ekspresowe 😍

Ciasto jest na dużą blachę, więc jeśli chcecie upiec je np. w tortownicy, wystarczy połowa składników. W przypadku kremu nie ma to znaczenia, po prostu jego warstwa będzie grubsza – jednak można też użyć mniej mleka i mniej serka, według preferencji 👌

Taki szybki piernik z kremem mascarpone obsłuży każdą imprezę – począwszy od niedzielnego popołudnia, a skończywszy na eleganckim, proszonym obiedzie. Świetnie sprawdzi się też jako wkład na składkowe przyjęcie – piernikowy spód jest naprawdę ekspresowy, krem zrobimy w kilka minut, następne kilka to przybranie – et volia! Wypasione ciasto cieszy oczy i podniebienia współbiesiadników, a nikt nie zgadnie, że to ciasto robi się rach-ciach 💪 A jeśli zrezygnujecie z kajmaku, a czekolady po prostu zetrzecie na tarce, to już jest ekspres nad ekspresami, a smak nadal nieziemski (w dodatku nieco mniej cukru i tłuszczu – co czasem ma znaczenie, prawda?).

Jak tu nie kochać tego ciasta Piernikowe Love poleca się zawsze i wszędzie 😍

Ingredients

0/22 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/7 Instructions
  • Masło roztapiamy, dodajemy kakao, przyprawę piernikową, miód i dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko, co ostudzi masę, i możemy od razu dodać rozmącone jajka.
  • Suche składniki ciasta wsypujemy do masy kakaowej i mieszamy do połączenia składników (jak ciasto na muffiny). Wylewamy do formy (u mnie 24*34 cm), pieczemy ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
  • Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • Śnieżkę ubijamy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy dokładnie (kolejne 3-4 minuty). Żelatynę rozpuszczamy (kilka sekund w kuchence mikrofalowej – nie dopuścić do zagotowania! lub wlewając 1 łyżkę wrzątku i szybko, dokładnie mieszając na jednolitą konsystencję). Miksujemy żelatynę dokładnie z kremem. Wylewamy krem na ostudzony piernik. Wstawiamy do lodówki.
  • Śnieżkę ubijamy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy dokładnie (kolejne 3-4 minuty).
  • Żelatynę rozpuszczamy (kilka sekund w kuchence mikrofalowej – nie dopuścić do zagotowania! lub wlewając 1 łyżkę wrzątku i szybko, dokładnie mieszając na jednolitą konsystencję). Miksujemy żelatynę dokładnie z kremem. Wylewamy krem na ostudzony piernik. Wstawiamy do lodówki.
  • Kajmak podgrzewamy z mlekiem do uzyskania płynnej konsystencji, studzimy. Masło rozpuszczamy z mlekiem, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia na gładką masę (ja robię to w garnku z podwójnym dnem do gotowania mleka 😊 ), studzimy. Obie polewy wylewamy na ciasto. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny lub na całą noc. I gotowe!