PIEROGI RUSKIE

313 Views
pierogi ruskie z ziemniakami, twarogiem i cebulką
Yields: 4 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 1 Hr Cook Time: 10 Mins Total Time: 1 Hr 10 Mins

Pierogi ruskie są u nas bardzo popularne. W naszym domu, oczywiście 😁 Nie stronimy od tych robionych cudzymi rękami, ale zrobić od czasu do czasu samemu to wyzwanie i wielka przyjemność wspólnej zabawy w gotowanie 😊 Mięciutkie ciasto, pyszny farsz (z cebulą lub bez) sprawdzają się zawsze i znikają do ostatniej sztuki 🥇 Można podać je z dodatkową cebulą zeszkloną na maśle, wytopionym boczkiem, albo po prostu z jogurtem naturalnym – co my preferujemy i stosujemy niemal za każdym razem 🎯

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Do mąki (w misce) dodajemy sól. Masło roztapiamy wkładając do wrzątku. Wlewamy płyn do mąki, powoli, cały czas mieszając łyżką. Na końcu dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat, wygniatamy i rozciągamy przez 8-10 minut (ma być gładkie i sprężyste). Zawijamy w folię (ew. dokładnie w ściereczkę) i odstawiamy na 30 minut.
  • Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na maśle. Ugotowane ziemniaki ubijamy dokładnie jeszcze gorące, studzimy. Dodajemy zgnieciony widelcem biały ser i cebulę. Dokładnie mieszamy.
  • Dzielimy ciasto na 4 części. Rozwałkowujemy po jednej (reszta musi być przykryta, żeby nie obsychała). Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy farsz (ile się zmieści, żeby dobrze „zamknąć” pieróg). Dokładnie sklejamy brzegi, uważając, żeby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Można sklejone brzegi zawinąć w falbankę lub po prostu zagnieść widelcem – dla pewności 😊
  • Gotujemy w dużej ilości wrzątku, wrzucając partiami (w naczyniu nie może być za gęsto 😊 ); max 2 minuty od wypłynięcia. I gotowe!