PLACKI mieszane

370 Views
placki ziemniaczano-dyniowo-cukiniowe podane z jogurtem naturalnym
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 40 Mins Total Time: 1 Hr

Placki ziemniaczano – dyniowo – cukiniowe można przygotować do zajadania solo, w towarzystwie pysznego gęstego jogurtu naturalnego (u nas zawsze NADBUŻAŃSKI 9% Kuchnia Lubelska), jak i jako dodatek, np. do TRADYCYJNEGO GULASZU, czy po prostu sosu, na przykład CURRY Z BOCZNIAKAMI i marynowaną cebulką lub zwykłej PIECZARKOWEJ MOCZKI. W każdym wydaniu się sprawdzają 👌 Dlatego warto poświęcić im nieco czasu – to całe ścieranie, mieszanie i smażenie zawsze trochę trwa…

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Warzywa (łącznie z cebulą) ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka, mąkę, curry i sól (płaska mała łyżeczka), mieszamy do połączenia i uzyskania dosyć gęstego ciasta. Jeśli jest za rzadkie, energicznie mieszamy nieco dłużej, lub dodajemy jeszcze trochę mąki. Dobrze ciasto odstawić na 15-20 minut.
  • Smażymy niewielkie placki (najlepiej każdy z 1 łyżki) na rumiano z obu stron. I gotowe!