Category: NA OBIAD, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 20 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
1 Hr
Placki ziemniaczano – dyniowo – cukiniowe można przygotować do zajadania solo, w towarzystwie pysznego gęstego jogurtu naturalnego (u nas zawsze NADBUŻAŃSKI 9% Kuchnia Lubelska), jak i jako dodatek, np. do TRADYCYJNEGO GULASZU, czy po prostu sosu, na przykład CURRY Z BOCZNIAKAMI i marynowaną cebulką lub zwykłej PIECZARKOWEJ MOCZKI. W każdym wydaniu się sprawdzają 👌 Dlatego warto poświęcić im nieco czasu – to całe ścieranie, mieszanie i smażenie zawsze trochę trwa…
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Warzywa (łącznie z cebulą) ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka, mąkę, curry i sól (płaska mała łyżeczka), mieszamy do połączenia i uzyskania dosyć gęstego ciasta. Jeśli jest za rzadkie, energicznie mieszamy nieco dłużej, lub dodajemy jeszcze trochę mąki. Dobrze ciasto odstawić na 15-20 minut.
- Smażymy niewielkie placki (najlepiej każdy z 1 łyżki) na rumiano z obu stron. I gotowe!