Category: NA DODATEK, NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
10 Mins
Total Time:
20 Mins
Placki z cukinii to po prostu racuchy, tylko wytrawne, i z cukinią, zamiast z jabłkiem. Proste w przygotowaniu, banalne w smażeniu, a pyszne w jedzeniu 🥇 Można do nich podać dobry jogurt naturalny i wystarczy, ale dodatek na przykład wędzonego łososia czyni z nich ekstra elegancką i jeszcze bardziej ekstra pyszną przekąskę. W wersji obiadowej, zajadane niemal wprost z patelni, lubią dodatek POMIDORÓW z serkiem czy zwykłej sałaty lodowej z jogurtem lub śmietaną 🎯 Mogą też być dodatkiem do gulaszu mięsnego zamiast ziemniaków (jako zastępnik placków ziemniaczanych) 😍
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Jajka lekko rozbijamy, dodajemy mleko, wsypujemy mąkę i 0,5 łyżeczki soli, mieszamy na jednolite ciasto.
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulkę lub pora siekamy, dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy do połączenia. Powinno być dosyć gęste. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki.
- Smażymy niewielkie placki (każdy z 1 łyżki) na rumiano z obu stron. Posypujemy siekanym koperkiem. I gotowe!