PLACKI ZIEMNIACZANE śmietanowe

539 Views
placki ziemniaczane z ciasta z cebulą i śmietaną
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 40 Mins

Placki ziemniaczane śmietanowe po prostu mają w cieście dodatek śmietany, dzięki czemu są niezwykle delikatne nie tylko w smaku, ale i w samej strukturze 😍 Jedzenie tych placków ziemniaczanych to absolutna przyjemność i nie ma się co zastanawiać, ile mają kalorii 😉 Spokojnie można je upiec na maleńkiej ilości tłuszczu, albo nawet na suchej patelni, i zawsze będą wyśmienite A upieczone bez tłuszczu nadają się do zabrania na drugie śniadanie czy też lunch do pracy 👍

W wersji wytrawnej można podać placki ziemniaczane po prostu solo – są wyjątkowo pyszne! Ewentualnie z jogurtem naturalnym czy śmietaną, czymś słodkim (jeśli musisz) albo całkiem na wytrawnie – z surówką z kapusty pekińskiej (na przykład Z KISZONYM OGÓRKIEM lub MAKÓWKĄ) czy z kiszonej kapusty, na przykład z dodatkiem czarnuszki bądź lżejszą wersją z JABŁKIEM, ŻURAWINĄ lub KLASYCZNĄ. Z każdą placki pięknie się skomponują

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Ziemniaki ścieramy na papkę lub na małych oczkach. Odstawiamy na min, 30 minut, zlewamy wodę, która się na nich zbierze (można do miseczki, zostawić do odstania i odlać sam płyn, a skrobię dodać do ciasta na placki).
  • Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. I gotowe!