Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 30 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
50 Mins
Placki ziemniaczane można robić na kilka sposobów. Zwykle robimy takie z tartych surowych ziemniaków. Tym razem jednak chciałam wypróbować placki, w których część ziemniaków jest ugotowana. I to był strzał w dziesiątkę 🎯 Placki są delikatne, lekko chrupie, po prostu idealne 🥇 Są pyszne z samym jogurtem, ale na pewno pasują też jako dodatek do mięsa z sosem, np. gulaszu wołowego czy warzywnego 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Surowe ziemniaki ścieramy. Dodajemy ugniecione ugotowane ziemniaki, po chwili jajka i 1 łyżeczkę soli. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy trochę mąki.
- Smażymy na oleju małe lub średnie, raczej cienkie placki. I gotowe!