POLĘDWICA WOŁOWA z octem balsamicznym

682 Views
polędwica wołowa pieczona z sosem sojowym
Yields: 8 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 2 Hr Total Time: 2 Hr 10 Mins

Polędwica wołowa pieczona nie potrzebuje specjalnego zachwalania: odpowiednio przyrządzona jest miękka i pyszna 😊 Choć rzadko obsmażam mięso przed pieczeniem (smażenie jest niefajne dla zdrowia), to polędwicę wołową akurat bardzo chętnie – cały smak musi zostać w mięsie, ponieważ polędwica wołowa nie ma tłuszczu, który by nadawał mięsu smak. Marynowanie w occie balsamicznym dodaje świetnego smaczku i dodatkowo zmiękcza mięso 🎯

Ingredients

0/5 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Wszystkie składniki marynaty mieszamy i smarujemy nią mięso, po czym zawijamy je z marynatą w folię aluminiową lub przykrywamy w naczyniu. Odstawiamy na kilka godzin (3-4, można na całą noc, można odwrócić w połowie leżakowania chociaż raz). Przed pieczeniem wyjąc przynajmniej 1-2 godziny wcześniej.
  • Wyjęte z marynaty mięso obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni polewając pozostałą w naczyniu marynatą. Przekładamy do naczynia do zapiekania, wlewamy obok mięsa marynatę (jeśli coś zostało), przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180° przez ok. 2 godziny, odkrywając i obracając na ostatnie 20 minut. Kroimy na plastry. I gotowe ❗
  • Sos z zapiekania doprawiamy słodką śmietanką i ewentualnie zsiekanymi filecikami anchois.