Yields:
8 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
2 Hr
Total Time:
2 Hr 10 Mins
Polędwica wołowa pieczona nie potrzebuje specjalnego zachwalania: odpowiednio przyrządzona jest miękka i pyszna 😊 Choć rzadko obsmażam mięso przed pieczeniem (smażenie jest niefajne dla zdrowia), to polędwicę wołową akurat bardzo chętnie – cały smak musi zostać w mięsie, ponieważ polędwica wołowa nie ma tłuszczu, który by nadawał mięsu smak. Marynowanie w occie balsamicznym dodaje świetnego smaczku i dodatkowo zmiękcza mięso 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy i smarujemy nią mięso, po czym zawijamy je z marynatą w folię aluminiową lub przykrywamy w naczyniu. Odstawiamy na kilka godzin (3-4, można na całą noc, można odwrócić w połowie leżakowania chociaż raz). Przed pieczeniem wyjąc przynajmniej 1-2 godziny wcześniej.
- Wyjęte z marynaty mięso obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni polewając pozostałą w naczyniu marynatą. Przekładamy do naczynia do zapiekania, wlewamy obok mięsa marynatę (jeśli coś zostało), przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180° przez ok. 2 godziny, odkrywając i obracając na ostatnie 20 minut. Kroimy na plastry. I gotowe ❗
- Sos z zapiekania doprawiamy słodką śmietanką i ewentualnie zsiekanymi filecikami anchois.