Category: NA OBIAD, NA WIELKANOC
Yields:
6 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Polędwiczki w sosie musztardowym to danie równie pyszne, jak POLĘDWICZKI w sosie POMARAŃCZOWYM 😊 Delikatne mięso (pamiętajcie, nie smażymy za długo!), aromatyczny, zawiesisty sos z dodatkiem sosu sojowego i cebuli – czego trzeba więcej ❓ W dodatku przygotowanie jest wyjątkowo ekspresowe, jak na danie o tak wykwintnym smaku 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Polędwiczkę kroimy z plastry grubości ok. 2 cm. Rozbijamy je delikatnie dłonią. Solimy z obu stron. Smażymy partiami na rozgrzanym maśle po 2 minuty z każdej strony (ma leciusieńko zbrązowieć). Wyjmujemy mięso.
- Wrzucamy na tłuszcz spod mięsa pokrojoną drobno cebulę, smażymy do zmięknięcia (ok. 5 minut), zdzierając przy okazji przypieczony do dna naczynia „smak” z mięsa 😊 Wlewamy sos sojowy, dodajemy musztardę i śmietankę. Gotujemy na maleńkim ogniu 1-2 minuty, żeby wszystkie składniki się połączyły, wkładamy mięso i dusimy jeszcze 3-4 minuty minuty. Można po prostu wyłączyć palnik i zostawić mięso na chwilę w sosie. I gotowe!