Category: NA OBIAD, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
35 Mins
Total Time:
45 Mins
Potrawka pomidorowa z pieczarkami i quinoa miała być zupą z quinoa i ciecierzycy, ale że miałam na stanie pieczarki, które potrzebowały zużycia, musiałam plan nieco zmodyfikować. Co nie stało na przeszkodzie, żeby użyć tych samych składników i przypraw – co wyszło potrawce na dobre, a nawet bardzo dobre 🥇
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy w niewielkie piórka i podsmażamy na maśle ok. 4-5 minut. Dodajemy czosnek starty na tarce o małych oczkach lub przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną papryczkę, podsmażamy jeszcze chwilę.
- Pieczarki kroimy na plasterki, smażymy razem z cebula kolejne 5-6 minut. Wsypujemy mieloną paprykę i kmin, krótko smażymy, żeby nie przypalić przypraw.
- Pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli, dodajemy pastę warzywną i 2 szklanki wody (lub bulion), zagotowujemy. Wsypujemy quinoa oraz 1 łyżeczkę soli, gotujemy ok. 15 minut.
- Wsypujemy makaron, gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku. I gotowe!