Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
45 Mins
Total Time:
55 Mins
Potrawka z warzyw w przepysznym sosie z pomidorów i mleka kokosowego, doprawionym garam masala, jest świetnym daniem zarówno z mięsem, jak i z ciecierzycą. Pieczone warzywa dodają nie tylko objętości i zdrowych składników, ale też wykwintnego smaku. Kalafior i cukinię można po upieczeniu dodać do potrawki lub podać osobno. Dla głodnych można podać dodatkowo dowolne pieczywo, lub razem z warzywami upiec ziemniaki; pasuje również oczywiście RYŻ NA SYPKO – będzie syto i pysznie 👍
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki i obsmażamy na maśle 4-5 minut. Dodajemy mięso pokrojone w plastry i obsmażamy do lekkiego zrumienienia. Jeśli dodajemy gotowane mięso lub ciecierzycę, pomijamy ten krok i dodajemy je max 5 minut przed końcem gotowania sosu.
- Wlewamy pomidory oraz mleczko kokosowe, dodajemy przyprawy oraz 1 łyżeczkę soli, dusimy pod przykryciem ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Gdyby za szybko odparowywało, dolewamy trochę wody.
- Kalafior dzielimy na małe różyczki, cukinię kroimy na grube plastry. Rozkładamy na papierze do pieczenia wyłożonym w foremce, polewamy oliwą, lekko solimy i posypujemy zmieloną suszona jarzynką. Pieczemy ok. 30 minut w 180°.
- Pietruszkę / kolendrę siekamy, dodajemy do potrawki. Doprawiamy do smaku. I gotowe!