POTRAWKA Z CIECIERZYCY z mięsem i pomidorami

1991 Views
potrawka z ciecierzycy z mięsem mielonym i pomidorami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 25 Mins Total Time: 30 Mins

Potrawka z ciecierzycy to danie proste, szybkie i przede wszystkim jednogarnkowe. W zasadzie nie wiadomo, co tutaj pełni główną rolę, bo być może dla niektórych będzie to smażone mielonego mięso z dodatkami. Takie chili con carne bez chili, a zamiast carne jest ciecierzyca 😁 Danie można jeść samo, super jednak uzupełnia je każda ulubiona bułeczka. Bagietka na przykład 🎯

Do dania można też dodać na koniec dodatkowe świeże pomidory, pokrojone w cząstki. Dzięki temu danie nabiera świeżości w smaku! Surowa czerwona cebula podobnie, plus dodaje całości chrupkości 😊 Co do wyboru ciecierzycy – puszkowanej czy suszonej i namaczanej – ja preferuję tą drugą wersję, jeśli tylko pamiętam, żeby przygotować ją wcześniej. Najlepiej poprzedniego dnia i zalewamy ją wrzątkiem – wtedy na drugi dzień można ją jeść na surowo (jest pyszna i chrupka jak w przypadku kiełków z ciecierzycy), i nie trzeba jej długo gotować.

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Czosnek ścieramy na tarce (lub zgniatamy) i podsmażamy chwilę na oleju.
  • Mięso wykładamy na olej i podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy słodką paprykę i pomidory (oraz ciecierzycę, jeśli używamy suszonej namoczonej), solimy, dusimy kolejne 10 minut.
  • Dodajemy odsączoną ciecierzycę (jeśli używamy puszkowanej). Podgrzewamy, doprawiamy do smaku, posypujemy posiekaną natką pietruszki i cebulką. I gotowe!