POTRAWKA z kalafiora z masłem orzechowym

487 Views
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 35 Mins

Potrawka z kalafiora z ciecierzycą to danie proste, szybkie i przede wszystkim jednogarnkowe. W zasadzie nie wiadomo, co tutaj pełni główną rolę: czy kalafior, czy ciecierzyca, jednak chyba kalafior wygrywa z racji większej objętości 😁 Dodatkiem nadającym całości smaku jest tutaj masło orzechowe – w oryginale, którym się zainspirowałam, występowało tahini (krem z sezamu), ale akurat nie miałam – pora chyba uzupełnić braki w spiżarni 😉 A masełko orzechowe, niesolone, więc nieatrakcyjne do podjadania łyżką prosto ze słoika, aż prosiło o użycie do czegoś pysznego 🎯

Warto dopilnować, żeby składniki nie rozmiękły zanadto – wtedy całe danie przyjemnie chrupie 😊 Danie można zjeść solo, super jednak uzupełnia je każda ulubiona bułeczka. Bagietka na przykład 🎯 A dla tych, co samym warzywem brzucha nie nasycą, polecam smażone bez panierki lub pieczone piersi z kurczaka (doprawione tylko solą i pieprzem), lub dobrą kiełbasę, ugotowaną lub upieczoną pod grillem w piekarniku. W każdej wersji smakuje pysznie 🥇

Co do wyboru ciecierzycy – puszkowanej czy suszonej i namaczanej – ja preferuję tą drugą wersję, jeśli tylko pamiętam, żeby przygotować ją wcześniej. Najlepiej poprzedniego dnia i zalewamy ją wrzątkiem – wtedy na drugi dzień można ją jeść nawet na surowo (jest pyszna i chrupka jak w przypadku kiełków z ciecierzycy), i nie trzeba jej długo gotować, co pozbawia ją wartościowego białka – jak się właśnie dowiedziałam A białko bardzo nam się przydaje, szczególnie kiedy rezygnujemy z mięsnej części posiłku 😊

P.S. nigdy nie wyrzucaj wody z puszki z ciecierzycy – w gulaszu czy potrawce będzie niezbędnym płynem, ale można ją też ubić jak pianę z białek zaplanuj coś z jej wykorzystaniem 🏆 np. MUS CZEKOLADOWY – ubita piana i rozpuszczona czekolada, schłodzone. Koniecznie wypróbuj 😊

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Kwiat kalafiora dzielimy na małe cząstki ("łodyga" zostaje do schrupania na surowo 😊) .
  • Cebule kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. Czosnek ścieramy na tarce (lub przeciskamy przez praskę) i dodajemy, do cebuli. Wrzucamy kalafior i obsmażamy 7-8 minut. Dodajemy ciecierzycę (z wodą z puszki lub wodą z moczenia), lekko solimy (1 łyżeczka) i dodajemy chili, dusimy kolejne kilka minut.
  • Dodajemy masło orzechowe, mieszamy do jego rozpuszczenia, doprawiamy do smaku i ewentualnie podlewamy śmietanką / mlekiem. I gotowe!