Potrawka z kurczaka to wspomnienie mojej młodości – na stołówce w szkole średniej przygotowywali taką, że do dziś pamiętam jej smak 🤩 Drugim wspomnieniem jest słodkawa pomidorowa z ryżem – do dziś nie potrafię dokładnie odwzorować tego smaku, a próbowałam wielokrotnie – ale się nie poddaję i eksperymentować będę dalej 😁
Wracając do potrawki z ryżu, jej przygotowanie ma jeszcze jedną zaletę – można użyć mięsa ugotowanego lub upieczonego poprzedniego dnia (po podzieleniu na kawałeczki dodajemy wodę zamiast wywaru + liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego, gotujemy 40-45 minut) lub tez użyć wywaru z kurczaka do zupy następnego dnia – ja tak zrobiłam w przypadku PIECZARKOWEJ Z TYMIANKIEM. Wywar nie jest przygotowywany na włoszczyźnie, ale do aromatycznej zupy wcale nie jest konieczny ❗
Potrawka z kurczaka podawana z RYŻEM NA SYPKO i kiszonym (lub konserwowym) ogórkiem stanowi proste, a jakże wyborne danie 😊 Podana z ziemniakami już mniej, ja nawet nie próbuję, bo wiem, że z ryżem to jest właśnie to, co tygryski lubią najbardziej 🎯
Ingredients
Instructions
- Mięso z kurczaka gotujemy w ok. 2,5 litra wody z przyprawami i solą (ok. 1 godziny).
- Wyławiamy mięso, dzielimy na kawałeczki, wkładamy do nowego naczynia, wlewamy ok. 0,5 l wywaru z mięsa.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do potrawki, mieszając – po chwili powinna zgęstnąć. Doprawiamy solą (ew. na końcu noża dodatkowego ziela angielskiego), gotujemy 2-3 minuty. Zdejmujemy, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku. I gotowe!