POTRAWKA Z KURY z pieczarkami

394 Views
potrawka z kury z pieczarkami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 15 Mins Total Time: 30 Mins

Potrawka z kury (czy kurczaka) to szybkie danie, w którym można wykorzystać mięso z gotowania rosołu. Cała kura z „dobrego” chowu daje akurat tyle mięsa, żeby razem z pieczarkami i cebulą stanowić całkiem kompletną podstawę obiadu. Do tego najlepszy będzie RYŻ NA SYPKO lub zwykłe gotowane ziemniaczki – świetnie połączą się z sosem 🎯 Ewentualnie każde ziemniaczane kluski czy makaron (np. penne, nabierające sos) – pełna dowolność Do wykończenia dania najbardziej pasują mi ogórki kiszone, ale każda suróweczka wejdzie gładko, byle pasowała do dodatków 😊

W przypadku braku kury z rosołu, można ugotować 2 całe udka kurczaka (bez skóry) + kilka skrzydełek (może też być jedno duże skrzydło indycze) tak jak gotuje się rosół – z jarzynami, tylko w małej ilości wody 😊

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Cebulę kroimy w piórka (lub drobno – jak kto woli), podsmażamy na 1 łyżce masła do zmięknięcia (ok. 5 minut).
  • Pieczarki kroimy w plasterki, wrzucamy do cebuli, smażymy aż wyparuje cały płyn, który się z nich wydzieli; wtedy dodajemy drugą łyżkę masła i smażymy do zrumienienia (ok. 5 minut). Zalewamy bulionem, dodajemy tymianek, solimy i gotujemy kolejne 5-6 minut.
  • Dodajemy rozdrobnione na cząstki mięso, podgrzewamy do zagotowania. Jeśli jest za dużo płynu, gotujemy odparowując go. Można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 30-40 ml wody. Doprawiamy do smaku. I gotowe!