Potrawka z SZYNKI Z BOCZNIAKAMI w tymianku

345 Views
szynka z boczniakami w sosie tymiankowym z siemieniem lnianym
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr 20 Mins Total Time: 1 Hr 30 Mins

Potrawka z szynki z boczniakami, w tymiankowym sosie zaprawionym siemieniem lnianym, to propozycja dania bogatego w aromaty i składniki odżywcze. Smakuje pysznie z każdym dodatkiem: ziemniakami, kasza, ryżem, kluskami, co też jest wielką zaletą potrawki 😊  

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Cebulę kroimy raczej drobno i podsmażamy na maśle 4-5 minut, dodając pod koniec starte / zgniecione ząbki czosnku.
  • Mięso kroimy w sporą kostkę / kawałki (ja wykorzystałam okrawki z kulki szynki po wykrojeniu plastrów na grill). Dodajemy do cebuli, podsmażamy kilka minut.
  • Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek, dorzucamy do mięsa, podsmażamy do zniknięcia wytwarzającego się z nich płynu. Dodajemy dodatkowa łyżkę masła i smażymy jeszcze kilka minut, cały czas mieszając.
  • Zalewamy całość gorącą wodą (do przykrycia składników), dodajemy przyprawy (bez świeżego tymianku), solimy, gotujemy do miękkości mięsa (to zależy od jakości mięsa, zwykle ok. 1 godziny).
  • Dodajemy siemię lniane i świeży tymianek, ewentualnie redukujemy sos gotując kilka minut na mocnym ogniu, Doprawiamy do smaku. I gotowe!