PULPETY Z BOCZNIAKAMI i cukinią

460 Views
pulpety z mięsa mielonego z indyka smażone z boczniakami i cukinią z zieloną pietruszką
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 40 Mins

Pulpety z mięsa z indyka, dzięki dodatkowi majonezu są wyjątkowo delikatne. Smak nadaje im papryka słodka, której aromat świetnie komponuje się później z cukinią. Smażone na maśle boczniaki same w sobie są smakołykiem, w całości danie stanowi więc pyszną kombinację, która można wcinać solo, bez żadnych dodatków. Podanie z RYŻEM NA SYPKO sprawi, że obiad będzie baaardzo syty 😊 Jeśli komuś brakuje tutaj jeszcze czegoś – choć boczniaki i cukinia teoretycznie załatwiają kwestię „czegoś zielonego” – idealnie pasują słodkie pikle z ogórków 😍

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Cebulę drobno siekamy. Mieszamy z mięsem, jajkiem, majonezem, papryką, ew. solą i pieprzem przez kilka minut, aż zrobi się zwarta masa. Odstawiamy na 20-30 minut (jeśli nie dodajemy płatków czy bułki tartej nie jest to konieczne). Robimy kulki trochę większe od orzecha włoskiego i smażymy na oleju (najlepiej na głębokim).
  • Boczniaki rozkrawamy na mniejsze kawałki (jeśli są duże) lub tylko oddzielamy nóżki od kapeluszy. Smażymy na maśle na średniej temperaturze, rozkładając kawałki na patelni i przez ok. 3 minuty w ogóle nie ruszając grzybów (mają się zrumienić); odwracamy i smażymy znowu ok. 3 minut.
  • Cukinie kroimy w cienkie ćwierćplasterki, wrzucamy do boczniaków, solimy i pieprzymy, podsmażamy / dusimy kilka minut (5-6). Dodajemy usmażone pulpety i podgrzewamy jeszcze 3-4 minuty, aż cukinia straci surowość (najlepiej pod przykryciem na małym ogniu). Doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. I gotowe!