PURE vege

444 Views
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 40 Mins Total Time: 50 Mins

Pure to ugotowane na bardzo miękko ziemniaki ugniecione z masłem i mlekiem. Trafiłam jednak na wersję, gdzie ziemniaki zaparzane są mąką i ubijane po prostu z wodą, w której się gotowały. Ma to sens, bo sporo skrobi uwalnia się do wody w czasie gotowania. Postanowiłam wypróbować i mogę polecić ten sposób dla wszystkich, którzy chcą oszczędzić sobie dodawania tłuszczu do pure, lub nie mogą jeść nabiału 😎

Tak naprawdę  jest to przepis na danie zwane lemieszka lub kulasza. W oryginalnej wersji jest jednak omaszczone ogromną ilością śmietany (nawet wymieszanej ze słoniną!), ale w formie dodatku, który łączy się z ziemniakami jedząc. Na pewno przygotuję KULASZĘ, bo to super pomysł na główne danie, ale żeby nie przesadzać z kaloriami, podam z mizerią – zaczekamy więc na świeże ogórki .To już całkiem blisko – powinny pojawić się w połowie czerwca 😍

Ingredients

0/3 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut (wody ma być do wysokości ziemniaków).
  • Odlewamy częściowo wodę do osobnego naczynia, zostawiając jej w ziemniakach do wysokości połowy ziemniaków. Posypujemy po wierzchu mąką (nie mieszamy), przykrywamy, gotujemy dalej ok. 10 minut.
  • Ubijamy tłuczkiem aż powstanie kleiste pure (może to potrwać kilka minut 😉), w razie potrzeby dolewając odłożonej wcześniej wody. Można to robić na piecu, żeby potrwa cały czas się zaparzała. I gotowe!