Pure to ugotowane na bardzo miękko ziemniaki ugniecione z masłem i mlekiem. Trafiłam jednak na wersję, gdzie ziemniaki zaparzane są mąką i ubijane po prostu z wodą, w której się gotowały. Ma to sens, bo sporo skrobi uwalnia się do wody w czasie gotowania. Postanowiłam wypróbować i mogę polecić ten sposób dla wszystkich, którzy chcą oszczędzić sobie dodawania tłuszczu do pure, lub nie mogą jeść nabiału 😎
Tak naprawdę jest to przepis na danie zwane lemieszka lub kulasza. W oryginalnej wersji jest jednak omaszczone ogromną ilością śmietany (nawet wymieszanej ze słoniną!), ale w formie dodatku, który łączy się z ziemniakami jedząc. Na pewno przygotuję KULASZĘ, bo to super pomysł na główne danie, ale żeby nie przesadzać z kaloriami, podam z mizerią – zaczekamy więc na świeże ogórki .To już całkiem blisko – powinny pojawić się w połowie czerwca 😍
Ingredients
Instructions
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut (wody ma być do wysokości ziemniaków).
- Odlewamy częściowo wodę do osobnego naczynia, zostawiając jej w ziemniakach do wysokości połowy ziemniaków. Posypujemy po wierzchu mąką (nie mieszamy), przykrywamy, gotujemy dalej ok. 10 minut.
- Ubijamy tłuczkiem aż powstanie kleiste pure (może to potrwać kilka minut 😉), w razie potrzeby dolewając odłożonej wcześniej wody. Można to robić na piecu, żeby potrwa cały czas się zaparzała. I gotowe!