RABARBAR POD BEZĄ NA KRUCHYM CIEŚCIE

354 Views
kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Yields: 1 Serving Difficulty: Medium Prep Time: 20 Mins Cook Time: 2 Hr 20 Mins Total Time: 2 Hr 40 Mins

Wersji ciast z RABARBAREM jest wiele, postanowiłam więc co tydzień piec inne, aż wejdą kolejne sezonowe owoce. Albo aż rodzina się zbuntuje i powie: znowu rabarbar 😁

Było już ciasto UCIERANE, w dodatku bardzo, bardzo ekspresowe. To może teraz kruche Szyki reasearch w necie i jest – wersja z rabarbarem gotowanym z mąką ziemniaczaną i dodatkiem truskawek. Dla koloru podobno 😉 Ale czy ugotowane truskawki, w dodatku 2 (słownie: dwie), mogą nadać kolor masie owocowej Odpowiadam: truskawki też tracą kolor w czasie gotowania 😊 Można się ratować sokiem z cytryny, ale sam rabarbar jest już kwaśny, więc kosztem będzie dodanie do nadzienia większej ilości cukru. Przemyślawszy sprawę, stwierdziłam, że jak już ma być jakieś zło, to wybieram… gotowy kisiel. Truskawkowy, oczywiście 🎯 Świetnie zagęścił obgotowany z cukrem rabarbar, a nuta truskawek jest wyraźna. Mały kompromis, wielki efekt 🥇

Beza, która wykańcza kruche ciasto z rabarbarem, jest jego ozdobą i dosładza kwaśne nadzienie. Można podwoić jej składniki, tak żeby beza była wysoka – ciasto nabierze wtedy naprawdę imponującego wyglądu 😍 Ciasto jest syte i starcza na długo lub na dużo osób. Spokojnie można zrobić go w mniejszej blaszce z połowy składników, jeśli ma być rodzinnym deserem na raz.

Ingredients

0/13 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Wsypujemy mąkę, cukier i cukier z wanilią do miski, wkładamy masło i ścieramy po kawałeczku mieszając z mąką. Kiedy całe masło jest już roztarte z mąką, dodajemy żółtka i zagniatamy (można ręką, ale lepiej widelcem jak najdłużej, żeby nie ogrzewać ciasta). Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozkładamy na blaszce (u mnie 32*24 cm wewnątrz) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy ją do lodówki, razem z mniejszą częścią owiniętą folią, na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponakłuwać i blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180° na 20 minut.
  • Rabarbar kroimy na plasterki / kawałki, wkładamy do naczynia, dodajemy cukier i gotujemy aż zmięknie. Kisiel rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do rabarbaru i gotujemy ok. 2 minuty do zgęstnienia. Wylewamy nadzienie na podpieczone ciasto.
  • Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na rabarbar. Pieczemy w temperaturze 180° przez kolejne 20 minut.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier. Ubijamy jeszcze 5 minut. Wykładamy na ciasto. Suszymy w piekarniku w temperaturze do 120° przez 1,5 godziny. I gotowe!