RACUCHY drożdżowe z bananami i chia

564 Views
racuchy drożdżowe na żytniej mące z bananami i chia
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 40 Mins

Racuchy drożdżowe to danie na każdą porę dnia A takie z bananami i nasionami chia, na żytniej mące, można nawet nazwać zdrową wersją 😊  

Racuchy drożdżowe zwykle robi się z mąki pszennej, ja użyłam żytniej (typ 720) i bardzo dobrze się sprawdziła. Z mąki pszennej racuchy na pewno bardziej wyrosną (tak ciasto, jak i same placuszki przy smażeniu) 💪

Jeśli nie masz blendera i w związku z tym banany rozgniatasz widelcem, wybierz te bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe (z czarną skórką, ale w miarę ładne w środku) – będzie łatwiej je zmieszać z pozostałymi składnikami. Ponieważ ja niedawno nabyłam Thermomixa, zrobiłam to naprawdę błyskawicznie, przez co coraz bardziej lubię moją nowa zabawkę 😁

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Banany blendujemy dokładnie razem z jajkami. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
  • Przekładamy ciasto do misko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 25-30 minut.
  • Smażymy racuchy, nabierając ciasto łyżką zamoczoną w wodzie, żeby się nie kleiło, i delikatnie rozprowadzamy je, żeby formując placki grubości ok. 1 cm. Smażymy na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron. I gotowe!
  • Z podanej porcji wyszło 18 sporych placków 😊
  • Wersja Thermomix: - banany miksujemy z jajkami (10 s / o. 7) - dodajemy wszystkie pozostałe składniki (najpierw suche, na koniec mleko) i ustawiamy mieszanie (2,5 min. / interwał). Ściągamy ciasto ze ścianek kielicha i sprawdzamy, czy jest dobrze wymieszane. Jeśli nie do końca, mieszamy jeszcze raz (1-1,5 min. / interwał).