RIBOLLITA, czyli toskańska zupa z kiełbasą i szpinakiem

854 Views
ribollita - toskańska zupa ze szpinakiem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr

Na zupę toskańską ribollita trafiłam w internecie, całkiem przypadkiem (czyli czytając jeden przepis, kątem oka zobaczyłam zajawkę innego, i już mnie mieli 😁). Nie znałam jej wcześniej. Sam tytuł „z białą kiełbasą i szpinakiem” był bardzo obiecujący. Od razu wiedziałam, że muszę ją ugotować Mimo, że maj jest już mocno zaawansowany, nadal jest chłodno, więc ta bogata, pyszna na gorąco zupa, doskonale się wpisuje w kalendarz. Tak, wyjątkowo zimny maj mamy tego roku … Wszystko w tym roku jest wyjątkowe, od mojego życia osobistego, do sytuacji w kraju i na świecie. Taka kumulacja 🤫

Zupa kameleon – to lubię 👍

W trakcie śledztwa w internecie odkryłam, że ribollita to taki sam kameleon, jak włoska MINESTRONE Różni je właściwie brak kapusty i dodatek kiełbasy oraz szpinaku. Od razu się zakochałam 😍 Choć na początek postanowiłam zrealizować prostą wersję, z minimalną ilością składników, taką bazową. Zupa, w związku z dodatkiem kiełbasy, jest pełnoprawnym, jednogarnkowym daniem obiadowym, i spokojnie można ją przygotować poprzedniego dnia. Wystarczy nie dodawać fasolki i szpinaku, i wrzucić je po podgrzaniu przed podaniem 🎯

A więc: ribollita

Nazwa tej zupy „ribollita” odpowiada angielskiemu „reboiled”, czyli oznacza ni mniej, ni więcej – „odgrzewana” 😊 W Toskanii była od wieków zupą z resztek warzywnych z poprzedniego dnia, uzupełniona czerstwym chlebem, który powinien w zasadzie zostać zalany zupą, a nawet namakać w niej przed podaniem. Taka gęsta, pożywna zupa była więc sposobem na wykorzystanie resztek, i myślę, że można ten sposób stosować współcześnie. Została nam zupa minestrone albo warzywnaDodajemy coś nowego, wkruszamy wczorajszy chleb, a otrzymamy nową potrawę 🥇 Ponieważ ja nie miałam chleba na zbyciu, pominęłam ten element, a zupa była i tak syta.

Warzywa, warzywa!

Przy gotowaniu zupy ribollita szpinak można zamienić na jarmuż. Podobno również na kapustę, ale to już za bardzo przypomina zupę minestrone, więc odrzucam taką możliwość Można dodać cukinię lub dynię, i/lub pomidorów i przyprawić papryką. Dodawana kiełbasa też nie ma znaczenia – może być nawet smakowa, albo zwykła podwawelska na przykład. Są i tacy, co posypują ją parmezanem Można dowolnie żonglować składnikami, komponując wiele wersji tej pysznej, sycącej zupy. Pojawi się u nas na pewno w sezonie cukiniowym, a potem dyniowym 💯 Zimne resztki wyjadałam prosto z garnka, zakładam więc, że latem też będzie ją można ugotować, tylko z jedzeniem będzie trzeba chwilę odczekać 😁

Ingredients

0/13 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na szklisto. Dodajemy starty czosnek.
  • Mięso z kiełbasy rozdrabniamy widelcem i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy ok. 5 minut, mieszając.
  • Marchewkę i pietruszkę kroimy w cieniutkie plasterki, dorzucamy do naczynia, zalewamy wodą (ok. 3 litry), dodajemy przyprawy i sól (1 łyżeczka) i gotujemy ok. 20 minut.
  • Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dorzucamy do zupy i dalej gotujemy 20 minut. Liście szpinaku dorzucamy do zupy w całości, razem z odsączoną fasolką, podgrzewamy ok. 5 minut. Wlewamy śmietankę, jeśli używamy. I gotowe!