Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
45 Mins
Risotto cebulowe z pieczarkami – kolejna wersja pysznego dania, tym razem nieco podkręcona produktem „z paczki” – a dokładnie francuską zupą cebulową 😊 Dla risotto warto, również nie liczyć kalorii 😎
Do wykonania risotto z pieczarkami nie potrzeba wiele czasu ani specjalnych umiejętności. Trzeba mu tylko poświęcić trochę czasu 😉 Dolewanie płynu „na bieżąco”, a nie od razu może się wydawać nielogiczne, ale kto raz wypróbuje prawidłowy sposób gotowania risotto, ten już nigdy nie zrobi go inaczej 🏆
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle do uzyskania szklistości.
- Pieczarki kroimy drobno, wrzucamy do cebuli, podsmażamy do zrumienienia. Jeśli dodajemy wino, wlewamy je teraz i podgrzewamy do odparowania.
- Wsypujemy ryż i podsmażamy 2 minuty. Jeśli dodajemy wino, wlewamy je teraz i podgrzewamy do jego odparowania.
- Wlewamy do ryżu 2 kubki gorącej wody (uwaga, intensywnie wrze i paruje!), wsypujemy sól (delikatnie, zupa cebulowa też jest słona), dodajemy trochę pieprzu i tymianek. Gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn, dolewamy 0,5 szklanki wody i wsypujemy francuską zupę cebulową.
- Powtarzamy dolewanie wody (za każdym razem po wchłonięciu przez ryż poprzedniej porcji), aż do wykorzystania całego płynu – często mieszając. Ryż powinien być kleisty. Dodajemy świeże masło, doprawiamy do smaku. I gotowe!