Category: NA LUNCH, NA OBIAD, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
40 Mins
Risotto dyniowe to poezja smaku sama w sobie. Dodając aromatyczne zioła, takiej jak estragon, rozmaryn czy tymianek, uzyskujemy nowy smak, baaardzo wyrazisty, po prostu genialny! Parmezan to wykończenie, nie jest jednak wcale niezbędny, tym bardziej, że potrafi zdominować smak risotto, zależy więc, jaki efekt chcemy uzyskać 😊 Sezon na dynie w pełni, warto więc wykorzystać te cudowne dary natury właśnie teraz ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do zmięknięcia i lekkiego odparowania (ok. 20-25 minut).
- Cebulę kroimy drobniutko i podsmażamy na maśle 4-5 minut. Dodajemy ryz i podsmażamy kolejne 5 minut, często mieszając. Wlewamy wino, prażymy do jego odparowania.
- Zalewamy ryż 2 szklankami gorącej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Wtedy dolewamy kolejne 2 szklanki gorącej wody, przy czym jednorazowo tylko 0,5 szklanki, za każdym razem do wchłonięcia płynu przez ryż. Ryż ma być rozklejony!
- Dynię rozgniatamy widelcem i razem z ziołami (roztartymi w dłoniach) dodajemy do ryżu. Gotujemy jeszcze kilka minut, cały czas mieszając.
- Do ryżu dodajemy połowę parmezanu, jeśli go używamy, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Posypujemy parmezanem na talerzach. I gotowe!