Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
50 Mins
Total Time:
1 Hr
Risotto z boczniakami w sosie curry powstało, ponieważ bardzo zasmakował mi SOS Z BOCZNIAKAMI W SOSIE CURRY. Wersja podana z ryżem, chrupiąca marynowanymi cebulkami i kukurydzą, smakuje równie wybornie 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Gotujemy ryż w osolonej wodzie; na początek zalewamy 3 szklankami wody; za każdym razem kiedy ryż wchłonie wodę, dolewamy 0,5 szklanki wrzątku (w sumie 2 dodatkowe szklanki wody).
- Boczniaki kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do odparowania płynu, który się wytworzy. Dodajemy masło i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, posypujemy przyprawami, lekko solimy, podsmażamy jeszcze 1-2 minuty. Zalewamy śmietanką, gotujemy 4-5 minut na małym ogniu.
- Dodajemy cebulki i kukurydzę, wlewamy sos do ryżu i mieszamy dokładnie, ale lekko, podgrzewamy 4-5 minut. I gotowe!