RISOTTO Z BROKUŁEM i parmezanem

693 Views
risotto z brokułem i parmezanem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 40 Mins

Risotto z brokułem i parmezanem nie wymaga wiele pracy, a jest wyśmienite Po RISOTTO ZE SZPARAGAMI  stwierdziłam, że to pyszne i szybkie danie musze przygotowywać znacznie częściej, tyle że z różnymi dodatkami 😊 Tym razem przejrzałam lodówkę i zdecydowanie brokuł domagał się wykorzystania 😉 Czy pasuje do ryżu Ależ wyśmienicie Smak uzupełnia parmezan, dodany zarówno do ryżu, jak i jako dekoracja. Mmmmmm pycha 🎯 Kto by pomyślał, że nie przepadam za parmezanem 😁

Ingredients

0/5 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku na 2 minuty, natychmiast wyławiamy i przelewamy zimną wodą. Wodę z gotowania brokułów zostawiamy do gotowania ryżu.
  • Ryż podsmażamy na maśle, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Wtedy dolewamy kolejne 2 szklanki wody z gotowania brokułów, przy czym jednorazowo tylko 0,5 szklanki, za każdym razem do wchłonięcia płynu przez ryż. Ryż ma być rozklejony!
  • Do ryżu dodajemy połowę parmezanu, dokładnie mieszamy.
  • Brokuła drobno siekamy, delikatnie mieszamy z ryżem. Doprawiamy do smaku. Posypujemy pozostałym parmezanem na talerzach. I gotowe!