Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
35 Mins
Total Time:
40 Mins
Risotto z brokułem i parmezanem nie wymaga wiele pracy, a jest wyśmienite ❤ Po RISOTTO ZE SZPARAGAMI stwierdziłam, że to pyszne i szybkie danie musze przygotowywać znacznie częściej, tyle że z różnymi dodatkami 😊 Tym razem przejrzałam lodówkę i zdecydowanie brokuł domagał się wykorzystania 😉 Czy pasuje do ryżu❓ Ależ wyśmienicie ❗ Smak uzupełnia parmezan, dodany zarówno do ryżu, jak i jako dekoracja. Mmmmmm pycha 🎯 Kto by pomyślał, że nie przepadam za parmezanem 😁
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku na 2 minuty, natychmiast wyławiamy i przelewamy zimną wodą. Wodę z gotowania brokułów zostawiamy do gotowania ryżu.
- Ryż podsmażamy na maśle, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Wtedy dolewamy kolejne 2 szklanki wody z gotowania brokułów, przy czym jednorazowo tylko 0,5 szklanki, za każdym razem do wchłonięcia płynu przez ryż. Ryż ma być rozklejony!
- Do ryżu dodajemy połowę parmezanu, dokładnie mieszamy.
- Brokuła drobno siekamy, delikatnie mieszamy z ryżem. Doprawiamy do smaku. Posypujemy pozostałym parmezanem na talerzach. I gotowe!