RISOTTO Z GRZYBAMI I PIECZARKAMI

538 Views
risotto z pieczarkami i grzybami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr Total Time: 1 Hr 10 Mins

Risotto z pieczarkami, wzbogacone suszonymi grzybami, to naprawdę świetny wybór. Smakuje tak dobrze, że zjadłoby się całość samemu 😁 W zasadzie ten wybór już nie jest taki świetny, jeśli należy OSZCZĘDZAĆ KALORIE, ale raz się żyje Dla risotto warto 😎

Do wykonania risotto z pieczarkami nie potrzeba wiele czasu ani specjalnych umiejętności. Trzeba tylko pamiętać, żeby zalać suszone grzyby przynajmniej 2 godziny wcześniej (albo na przykład rano). Można też uprościć wykonanie maksymalnie – zamiast wywaru warzywnego użyć kostkę grzybową. Raz za czas nam nie zaszkodzi, a ułatwi przygotowanie risotto z pieczarkami 😉

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Suszone grzyby zalewamy gorącym wywarem i odstawiamy na 2 godziny, po czym odcedzamy (płyn zachowujemy).
  • Cebulę drobno siekamy i razem ze startym czosnkiem podsmażamy na maśle.
  • Grzyby kroimy drobno, pieczarki pieczarki w plastry, wrzucamy do cebuli, podsmażamy ok. 15 minut.
  • Kiedy cały płyn z grzybów odparuje i pieczarki trochę się obsmażą, wsypujemy ryż i podsmażamy 2 minuty. Wlewamy wywar (bez osadu!), sherry, wsypujemy sól, dodajemy trochę pieprzu i rozmaryn. Zagotować.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 150 ° z naczyniem do zapiekania w środku. Kiedy ryż się zagotuje, przelewamy całość do nagrzanego naczynia i pieczemy 15 minut (bez termoobiegu).
  • Dosypujemy drobno starty parmezan, mieszamy, pieczemy kolejne 20 minut. Po wyjęciu mieszamy, doprawiamy do smaku i posypujemy dodatkowym parmezanem. I gotowe!