Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
1 Hr
Total Time:
1 Hr 10 Mins
Risotto z pieczarkami, wzbogacone suszonymi grzybami, to naprawdę świetny wybór. Smakuje tak dobrze, że zjadłoby się całość samemu 😁 W zasadzie ten wybór już nie jest taki świetny, jeśli należy OSZCZĘDZAĆ KALORIE, ale raz się żyje ❗ Dla risotto warto 😎
Do wykonania risotto z pieczarkami nie potrzeba wiele czasu ani specjalnych umiejętności. Trzeba tylko pamiętać, żeby zalać suszone grzyby przynajmniej 2 godziny wcześniej (albo na przykład rano). Można też uprościć wykonanie maksymalnie – zamiast wywaru warzywnego użyć kostkę grzybową. Raz za czas nam nie zaszkodzi, a ułatwi przygotowanie risotto z pieczarkami 😉
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Suszone grzyby zalewamy gorącym wywarem i odstawiamy na 2 godziny, po czym odcedzamy (płyn zachowujemy).
- Cebulę drobno siekamy i razem ze startym czosnkiem podsmażamy na maśle.
- Grzyby kroimy drobno, pieczarki pieczarki w plastry, wrzucamy do cebuli, podsmażamy ok. 15 minut.
- Kiedy cały płyn z grzybów odparuje i pieczarki trochę się obsmażą, wsypujemy ryż i podsmażamy 2 minuty. Wlewamy wywar (bez osadu!), sherry, wsypujemy sól, dodajemy trochę pieprzu i rozmaryn. Zagotować.
- Rozgrzewamy piekarnik do 150 ° z naczyniem do zapiekania w środku. Kiedy ryż się zagotuje, przelewamy całość do nagrzanego naczynia i pieczemy 15 minut (bez termoobiegu).
- Dosypujemy drobno starty parmezan, mieszamy, pieczemy kolejne 20 minut. Po wyjęciu mieszamy, doprawiamy do smaku i posypujemy dodatkowym parmezanem. I gotowe!