Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
25 Mins
Total Time:
30 Mins
Risotto ze szparagami powstało na życzenie Marty ❤ która nie zauważyła, że na blogu jest RISOTTO Z GRZYBAMI i złożyła zamówienie na risotto właśnie – bo jej przyszła na nie ochota. A że mamy jeszcze sezon na szparagi, to wypadałoby je wypróbować zarówno z ryżem, jak i w SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI 😊
Poza sezonem szparagowym proponuję risotto z kalarepką, która jest dostępna od wiosny przez długi czas – a risotto z tych składników (bardzo proste, prawda?) jest naprawdę pyszne i szybkie do przyrządzenia 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i je wyrzucamy. Od strony główek odcinamy dwa razy kawałki długości ok. 2,5-3 cm, resztę kroimy na plasterki. Jeśli używamy kalarepki, kroimy ją w niedużą kostkę. Plasterki szparagów podsmażamy na maśle razem z ryżem, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Wtedy dolewamy kolejne 2 szklanki wody, przy czym jednorazowo tylko 0,5 szklanki, za każdym razem do wchłonięcia płynu przez ryż. Dodając ostatnią szklankę wody, wrzucamy też kawałki szparagów (lub kalarepki). Sprawdzamy, czy ryż i szparagi są miękkie. Ryż ma być rozklejony! Dodajemy zimne masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Nasiona dyni rozbijamy w moździerzu i posypujemy risotto na talerzach. I gotowe!
- Plasterki szparagów podsmażamy na maśle razem z ryżem, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Wtedy dolewamy kolejne 2 szklanki wody, przy czym jednorazowo tylko 0,5 szklanki, za każdym razem do wchłonięcia płynu przez ryż. Dodając ostatnią szklankę wody, wrzucamy też kawałki szparagów (lub kalarepki). Sprawdzamy, czy ryż i szparagi są miękkie. Ryż ma być rozklejony!
- Dodajemy zimne masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- Nasiona dyni rozbijamy w moździerzu i posypujemy risotto na talerzach. I gotowe!