ROLADA Z INDYKA faszerowana morelą

2655 Views
rolada z indyka faszerowana suszonymi morelami
Yields: 4 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr Total Time: 1 Hr 10 Mins

Rolada z indyka faszerowana morelami to danie idealne na niedzielny czy świąteczny obiad. Wygląda efektownie, smakuje wybornie, a nie wymaga wcale specjalnych umiejętności. Połączenie mięsa i słodyczy owoców nie każdemu przypada do gustu, ale większość opornych przekonuje się, jeśli spróbuje 😊

Ewentualne resztki można wykorzystać jako wędlinę do kanapek, więc warto przygotować spory kawał rolady 😊

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Morele namaczamy w gorącej wodzie przynajmniej na godzinę.
  • Mięso rozcinamy wzdłuż na połowę, ale nie do końca. Kładziemy na dużej deseczce, przykrywamy folią spożywczą, i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Smarujemy musztardą, posypujemy solą i ziołami.
  • Namoczone morele układamy na dłuższym brzegu mięsa i zwijamy w roladę. Owijamy nicią. Wkładamy do naczynia wysmarowanego oliwą, resztą oliwy smarujemy mięso. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180°. Gdyby za bardzo się spiekało z wierzchu, ostatnie 15 minut pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej.