Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Medium
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
1 Hr
Total Time:
1 Hr 10 Mins
Rolada z indyka faszerowana morelami to danie idealne na niedzielny czy świąteczny obiad. Wygląda efektownie, smakuje wybornie, a nie wymaga wcale specjalnych umiejętności. Połączenie mięsa i słodyczy owoców nie każdemu przypada do gustu, ale większość opornych przekonuje się, jeśli spróbuje 😊
Ewentualne resztki można wykorzystać jako wędlinę do kanapek, więc warto przygotować spory kawał rolady 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Morele namaczamy w gorącej wodzie przynajmniej na godzinę.
- Mięso rozcinamy wzdłuż na połowę, ale nie do końca. Kładziemy na dużej deseczce, przykrywamy folią spożywczą, i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Smarujemy musztardą, posypujemy solą i ziołami.
- Namoczone morele układamy na dłuższym brzegu mięsa i zwijamy w roladę. Owijamy nicią. Wkładamy do naczynia wysmarowanego oliwą, resztą oliwy smarujemy mięso. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180°. Gdyby za bardzo się spiekało z wierzchu, ostatnie 15 minut pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej.