ROLADA Z INDYKA z suszonymi owocami

501 Views
Rolada z indyka faszerowana suszonymi owocami i migdałami
Yields: 6 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 30 Mins Cook Time: 1 Hr 30 Mins Total Time: 2 Hr

Rolada z indyka faszerowana suszonymi owocami i migdałami to pyszna opcja ROLADY Z INDYKA faszerowanej morelą. Farsz, doprawiony tymiankiem i pietruszką w towarzystwie drobno mielonego ostropestu plamistego jest jednocześnie zdrowy i niezwykle aromatyczny. Dzięki niemu każdy kęs mięsa smakuje naprawdę wybornie 🥇 W opcji obiadu świątecznego można roladę owinąć cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej lub podobnego rodzaju – wzbogaci to zarówno doznania wizualne, jak i smakowe 🎯 Praktycznie nigdy nie obsmażam mięs do pieczenia, po prostu zamykam je w naczyniu do zapiekania i sos, który się wydobywa z mięsa, parując wnika w mięso z powrotem, a część pozostaje w aromatycznym sosie. Wolę taka opcję, niż spieczone na dodatkowym tłuszczu mięso, które od razu staje się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne 😉
Jeśli chodzi o sok, w którym mięso się piecze, i dzięki któremu nabiera dodatkowej słodyczy – pomarańczowy jest najbardziej oczywisty, ale ja nie miałam otwartej butelki, więc użyłam mango+jabłko (też żółtego kolory); samo jabłko też zdałoby egzamin, choć po lekkim odparowaniu sos nie będzie chyba tak gęsty 🤔 Tak czy inaczej rolada z indyka faszerowana suszonymi owocami i tak jest słodka, można zrezygnować z podawania sosu całkowicie – w związku z czym może być rzadki 😁
W zależności od wielkości mięsa porcja może być na jeden raz lub na dwa razy – wtedy drugiego dnia wystarczy przygotować inny dodatek, a do wyboru mamy ziemniaki, ryż (NA SYPKO), bulgur, kasze, a nawet kluski (kopytka, gnocci czy śląskie) – w zasadzie pasuje wszystko oprócz frytek 👌 Ewentualne resztki można wykorzystać jako do „zimnej płyty”, więc warto przygotować spory kawał rolady 🤩

—-

Pomóż mi rozwijać mój blog 😊

Podoba Ci się treść Kliknij serduszko pod tytułem
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz

To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję

Katarzyna

Ingredients

0/13 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Morele kroimy w małą kostkę, dodajemy żurawinę i migdały i podsmażamy 3-4 minuty na maśle. Dodajemy pozostałe składniki farszu oraz pieprz, dobrze mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
  • Mięso rozcinamy wzdłuż na połowę, ale nie do końca. Kładziemy na dużej deseczce rozcięciem do góry, przykrywamy folią spożywczą, i rozbijamy delikatnie tłuczkiem dosyć cienko, ale nie dopuszczając do przerwania mięsa. Posypujemy solą i pieprzem.
  • Farsz rozkładamy wzdłuż dłuższego brzegu mięsa mnie-więcej do połowy, następnie zwijamy w roladę. Jeśli część mięsa odpadła (często przy piersi zarówno kurczaka, jak i indyka jest taka luźna część) można ją rozbić i położyć na farszu przed zwijaniem – lub odłożyć na przykład do ugotowania zupy.
  • Roladę owijamy nicią lub silikonowymi zaciskami. Wkładamy do naczynia do zapiekania, wlewamy sok i 100 ml wody, przykrywamy. Pieczemy 80 minut w temperaturze 180° oraz 10 minut bez przykrycia, polewając sosem (2-3 razy w czasie ostatnich 30 minut). Odstawiamy na 15 minut (można zawinąć w folię), kroimy na grube plastry. I gotowe!