Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 30 Mins
Cook Time:
1 Hr 40 Mins
Total Time:
2 Hr 10 Mins
Rolady wołowe są tradycyjną potrawą kuchni śląskiej, dlatego są kolejnym daniem z serii SMAKUJ POLSKĘ, mimo że minimalnie je zmodyfikowałam, dzięki czemu są delikatne, aromatyczne, mięciutkie i po prostu pyszne! Można oczywiście do mięsa przygotowanego według mojego przepisu napakować wszystkie standardowe składniki, czyli dać ten ogórek kiszony jednak do środka (a można i cebulę), jednak nie jest to konieczne 😊 Ogórek kiszony pasuje idealnie, ale dodałam go do SURÓWKI Z OGÓRKÓW KISZONYCH I JABŁEK, którą po prostu uwielbiam ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Plastry rozbijamy bardzo cienko, lekko solimy i pieprzymy. Smarujemy każdy dokładnie musztardą i majonezem. Na końcówce układamy w stosik boczek pokrojony w słupki i kiełbasę (podzieloną wzdłuż na połowę), zawijamy mięso żeby przykryć dodatki, po czym zawijamy boki, i formujemy roladę. Owijamy rolady sznurkiem, co zabezpieczy je przed rozwijaniem się 😊
- Obsmażamy rolady na oleju z każdej strony. Podlewamy 0,5 szklanki gorącej (koniecznie!) wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ok. 1,5 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem i ewentualnie uzupełniając go wodą. I gotowe!
- Sos z duszenia można zaprawić słodką śmietanką i podać do mięsa osobno.