RYŻ NA SYPKO

697 Views
ryż na sypko
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr

Ryż na sypko to dodatek pasujący do wielu potraw: mięs, sosów, warzywnych gulaszy. Kleista breja, jaka często wychodzi z ryżu dostępnego w sklepach, szczególnie tego najtańszego, nie tylko nie wygląda, ale i nie smakuje jak trzeba z wytrawnymi dodatkami. Nadaje się do ugotowania zupy mlecznej, o tak! Ale nie jako dodatek do mięs.

Jak ugotować ryż na sypko

Gotowanie ryżu na sypko to nic trudnego, potrzeba na to po prostu zarezerwować trochę czasu, żeby ryż zdążył „dojść”. Dzięki temu nie tylko przygotujemy idealny sypki ryż z każdego rodzaju dostępnego w sklepie, ale nie musimy stać przy piecu i pilnować, żeby nam się nie przypaliło. A przypalony ryż to, cóż… najdelikatniej mówiąc, żadne zwierzątko by tego nie zjadło, a co dopiero człowiek 😉

Sposób gotowania ryżu na sypko, który podaję, nie jest moim autorskim odkryciem. Tą tajemną sztukę i proporcje składników zdradziła mi koleżanka z pracy, której siostra prowadzi kuchnię gotującą dla kilku szkół w naszym mieście. Od siebie dodaję często podsmażenie ryżu na klarowanym maśle przed gotowaniem – proces ten dodaje smaku i dodatkowo „zamyka” ziarenka na rozklejenie się.

Tym samym sposobem można ugotować kaszę jęczmienną (potrzebuje nawet mniej czasu, bo ma mniejsze ziarna) i kaszę pęczak (ta znowu potrzebuje trochę dłuższego gotowania, żeby wchłonąć wodę).

Niezużyty, przechowany w lodówce, można dodać kolejnego dnia jako dodatek do zupy lub zrobić z niego deser, jak np. RYŻ KOKOSOWY.

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Jeśli podsmażamy ryż, w naczyniu rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż, smażymy co jakiś czas mieszając, około 3-5 minut (to zależy od szerokości dna naczynia – im szersze = tym więcej ryżu smaży się jednocześnie = krótszy czas).
  • Zalewamy ryż wrzącą wodą – należy uważać, bo przy wlewaniu płynu na gorący tłuszcz (nawet jeśli w całości wchłonął go ryż) dochodzi do bardzo intensywnego wrzenia i unosi się dużo pary, można się więc poparzyć! Solimy.
  • Gotujemy na średnim „ogniu” ok. 4-5 minut – ryż powinien wchłonąć już cały płyn, ale jest jeszcze twardy. Jeśli gotujemy na płycie elektrycznej, przykrywamy naczynie pokrywką, zostawiamy na ciepłym palniku.
  • Jeśli gotujemy na płycie gazowej czy indukcyjnej, nie mamy źródła ciepła, które podtrzymywałoby temperaturę w naczyniu, ale jest to możliwe, żeby zastosować tą metodę. Wystarczy skorzystać z doświadczenia naszych mam i babek: zawinąć przykryte pokrywką naczynie w koc i zostawić na blacie 😊 W obu wersjach: zostawiamy na 40-50 minut – ryż w tym czasie dojdzie, ale nie rozklei się i będzie super sypki 😊