Category: NA OBIAD, NA SZYBKO, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
10 Mins
Total Time:
20 Mins
Ryż z jajkiem – czy to pasuje? Jak najbardziej! Pod warunkiem, że jajka zamienią się w suche wiórki w czasie smażenia 😊 Brokuły pasują świetnie zarówno do ryżu, jak i do jajek, a chrupiące kiełki nie tylko dodają całości pysznej chrupkości, ale i mnóstwo wartości odżywczych 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente (można w Tehermomixie) lub krótko we wrzątku (3-4 minuty). Odcedzamy, dzielimy na mniejsze kawałki.
- Jajka rozkłócamy dokładnie, solimy i wylewamy na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażymy, aż „jajecznica” będzie bardzo sucha, cały czas intensywnie mieszając i rozcierając (powinny się zrobić drobne wiórki).
- Rozsuwamy jajka na boki i wysypujemy na środek kiełki, chwilę podsmażamy, dodajemy ryż i podgrzewamy 3-4 minuty. Dodajemy brokuły i sos sojowy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. I gotowe!