Category: NA DODATEK, NA GRILL, NA LUNCH, NA SZYBKO, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Sałata lodowa z pomidorami to klasyk, który można doprawiać na wiele sposobów. Dodatek sera zamiast jogurtu sprawia, że sałatka jest pełna wartości odżywczych i pyszna jednocześnie 🎯 Ser typu włoskiego to ser lekko słodkawy, nie dominujący, dlatego świetnie nadaje się do sałat, które są dodatkiem do mięsa 👍 Ziarna można je wcześniej namoczyć i nie podpiekać – będą miały dużo lepsza bioprzyswajalność, choć niestety stracą na atrakcyjnym, orzechowym posmaku, którego nadaje im podpiekanie na suchej patelni… Niestety w tym przypadku mamy albo rybki, albo akwarium 😉
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Ziarna wsypujemy na suchą patelnię i prażymy często poruszając patelnią ok. 3-5 minut (uważamy, żeby nie przypalić). Studzimy.
- Sałatę dzielimy na niewielkie kawałki. Pomidory kroimy na połówki (te małe) lub drobniej. Ser kroimy w małą kostkę lub słupki.
- Łączymy wszystkie składniki, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. I gotowe!