Category: NA DODATEK, NA WIELKANOC
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 30 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
50 Mins
Sałatka jarzynowa to odmiana tradycyjnej sałatki ZIEMNIACZANEJ, goszczącej na polskich stołach przy różnych „okazjach”. Jest lżejsza, bo nie zawiera ziemniaków. Pozostałe składniki są w zasadzie takie same, można dodać kukurydze z puszki, jeśli ktoś lubi. Na pewno jest równie smaczna, co ziemniaczana.
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Obrane marchewki, pietruszki i seler, przekrojony na połowę, gotujemy do miękkości ale jarzyny muszą pozostać jędrne. Studzimy.
- Kroimy wszystko w kostkę (wielkość według osobistych preferencji). Ogórki, jabłka i jajka kroimy drobniutko. Dodajemy groszek i kukurydzę.
- Na wierzch sałatki nakładamy jogurt i majonez, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy je delikatnie, żeby sos się połączył (można to zrobić w osobnym naczyniu), po czym mieszamy z sałatką dwoma dużymi łyżkami wygarniając składniki po bokach od dołu do góry i na środek – delikatnie, żeby jarzyny się nie zgniotły za bardzo. Całość powinna odstać w zimnym kilka godzin. Doprawić bardziej, jeśli potrzeba. I gotowe!