SAŁATKA Z BROKUŁA I PAPRYKI

447 Views
sałatka z brokuła i papryki
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins

Sałatka z brokuła i papryki pasuje zarówno do dań z mięsa, jak i bezmięsnych (na przykład takich jak KOTLECIKI Z KASZY). Jest bardzo prosta do przygotowania, świetnie się prezentuje, a przy tym jest niezwykle smaczna.

Brokuły zjadamy niemal w całości

Do sałatki wykorzystujemy różyczki brokuła. Często reszta warzywa jest traktowana jako odpadki. To błąd Nóżki brokuła, szczególnie te zaraz pod różyczkami, są bardzo smaczne. W smaku przypominają trochę kalarepę. Ja odcinam tylko 2-3 centymetry od dołu, usuwam liście i większe zgrubienia na „pniu” brokuła – a reszta jest jadalna i wcale nie trzeba tego obierać 😊 Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby po zblanszowaniu różyczek pozostałe części krótko obgotować. Jeśli nie zużywam „nóżek” do sałatki czy do zupy, to pokrojone, w miseczce, stawiam na blacie kuchennym, do chrupania. Moje córki to uwielbiają, i wszystko znika jeszcze przed obiadem 😉

Wersja max

Do sałatki z brokuła można dodać JAJKA NA TWARDO, uzyskując chrupiące, syte i pełnowartościowe danie do podania gościom lub zabrania do pracy na lunch. Jajko i brokuły bardzo dobrze się komponują 😊

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Z brokuła odcinamy różyczki, dzielimy je na mniejsze części. Blanszujemy je, czyli wrzucamy na 3 minuty do osolonego wrzątku (można dodać 1 łyżeczkę cukru), odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą, żeby całkiem je ostudzić.
  • Paprykę kroimy w dużą kostkę, łączymy z wystudzonymi brokułami, jogurtem i przyprawami. Można schłodzić w lodówce. I gotowe!